Dorsz z ziemniakami i jajkiem

W ostatnim czasie wpadła mi w ręce przy okazji zakupu oliwy w Biedronce książka kucharska Czas na Portugalię. Udaj się w najsmaczniejszą podróż. Postanowiłam z zaproszenia skorzystać, tym bardziej, że zapewne będzie to jedyna zagraniczna podróż w tym roku. A że dawno nie gościła u nas na stole ryba, wybór padł na Bacalhau à Bras… Wiecie, że w kuchni portugalskiej istnieje podobno tyle przepisów na dorsza, ile jest dni w roku? Ten sposób na przyrządzanie dorsza jest prawdziwą specjalnością Lizbony i jest jednym z najbardziej popularnych. Powiem od razu, że przez wzgląd na Młodego jest to bardziej moja autorska wariacja na temat oryginalnego przepisu. W oryginale bowiem są to smażone kawałki ryby z drobnymi, usmażonymi chipsami z surowych ziemniaków z masą jajeczną, podane z zieloną pietruszką i czarnymi oliwkami. Ja użyłam ziemniaków gotowanych. Ale też było pyszne 😉

Składniki:

  • ok. 500 g filetów z dorsza
  • 500 g ziemniaków (w oryginale surowych, pokrojonych w cieniutkie słupki, ja jednak zdecydowałam się je ugotować wcześniej)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 – 5 jaj
  • ok. 60 g czarnych oliwek
  • oliwa lub olej
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę/olej, na którym to tłuszczu podsmażamy pokrojony drobno czosnek i cebulę, do czasu aż się zeszklą. Dodajemy rozdrobnionego dorsza, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy ziemniaki (lub chipsy) i mieszamy.

Jeśli decydujecie się na tradycyjne danie z chipsami, to pokrojone w cienkie słupki ziemniaki musicie usmażyć na głębokim oleju aż uzyskają jasno złocisty kolor, a następnie odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.

Rozbijamy jajka do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy widelcem, a następnie wlewamy do ryby i smażymy całość na średnim ogniu, często mieszając, tak by wszystkie składniki dokładnie połączyły.

Ponownie przez wzgląd na Młodego, u nas jajka przyrządziliśmy na ścięte. W klasycznej wersji należy zdjąć potrawę z ognia zanim się zetną. Wykładamy danie na talerz, posypujemy dużą ilością pietruszki na talerz i dekorujemy czarnymi oliwkami. Pycha!

Korzystałam z książki Czas na Portugalię. Udaj się w najsmaczniejszą podróż.

Jeśli podobał ci się ten wpis skomentuj go, zalajkuj na fanpejdżu, udostępnij dalej lub polub mnie na FB 🙂 Dziękuję, poczuję się doceniona 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *