Pomysł na pyszne i szybkie rodzinne weekendowe śniadanie 🙂 Uwielbiane u nas zarówno przez ojca, jak i przez syna 😀
[expander_maker id=”1″ more=”Czytaj dalej” less=”Mniej”]
Składniki:
- 2 szklanki (ok. 300 g) mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki (ok. 100 g) cukru trzcinowego (opcjonalnie, odkąd Dżordż je z nami nie dodajemy cukru i też jest pysznie 😉 )
- 1 jajko
- 1 i 1/5 (300 ml) mleka
- 2/4 szklanki (ok. 185 ml) maślanki
- 75 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
- W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce lub innym naczyniu blenderem (w przepisie, z które korzystałam była mowa o ubijaniu trzepaczką, ale komu by się chciało 🙂 ) wymieszaj mleko, maślankę, jajko i roztopione masło.
- Do mieszaniny stopniowo wsypuj suche składniki i mieszaj – ja znowu korzystałam z blendera. jest szybciej 😉 Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie.
- Na rozgrzanej teflonowej patelni smaż niewielkie placuszki, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Wtedy przewróć na drugą stronę.
- Smakują wybornie oczywiście z syropem klonowym lub sosem owocowym, choć my korzystamy również z syropu trzcinowego lub z agawy. Pankejki można także podać ze świeżymi owocami, Pierworodny natomiast wcina suche lub z musem owocowym 🙂
[/expander_maker]