Nie wiem, jak Wy, ale ja podroby bardzo lubię 🙂 Wyznaje zasadę, że życiu należy wszystkiego spróbować, a ponieważ kaczych jeszcze nie jadłam, czas najwyższy było coś z nich upichcić 😉 Aromatyczne gulasze to coś pysznego, dlaczego zatem nie połączyć obu tych rzeczy? 😉
SKŁADNIKI:
- 1 kg kaczych żołądków
- 2-3 cebule
- 5-6 ząbków czosnku
- śmietana do zup i sosów (18%), duże opakowanie
- 0,5 kg pieczarek
- olej
- ok 2 – 2,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- suszony majeranek
- pieprz w ziarnach – 5-6 ziarenek
- liść laurowy – 6
- ziele angielskie – 6
- posiekana natka pietruszki (pęczek)
- sól – opcjonalnie, jeśli bulion był bez soli
Sposób przygotowania:
Żołądki oczyszczamy z błon i kroimy w plastry. Następnie podsmażamy chwilę na gorącym oleju. Dodajemy posiekane cebule i ząbki czosnku, smażymy wszystko razem kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziarna i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, czyli około 1-1,5 godziny. Po 45 minutach gotowania dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy mięso jest już miękkie, dodajemy do gulaszu zahartowaną śmietanę i mieszamy. Dodajemy natkę pietruszki, majeranek do smaku i ew. sól. Podajemy z ulubioną kaszą, ziemniakami lub kluskami ziemniaczanymi i gotowanymi buraczkami. Pycha 🙂
Inspirację czerpałam ze strony https://kuchnialidla.pl/
Jeśli podobał ci się ten wpis skomentuj go, zalajkuj na fanpejdżu, udostępnij dalej lub polub mnie na FB 🙂 Dziękuję, poczuję się doceniona 🙂