Irish Stew

Jakiś czas temu po falach upałów nadeszły chłodniejsze dni, więc zamiast się chłodzić trza się było dogrzać 😉 A nic nie działa w tej kwestii lepiej niż irlandzki gulasz – z takim klimatem Irlandczycy muszą sobie przecież jakoś radzić 😀

Składniki:

  • 1 kg jagnięciny pokrojonej w kostkę
  • 4 duże ziemniaki, pokrojone w plastry
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 cebule, pokrojone w plastry
  • ja dodałam jeszcze 2 pokrojone w plasterki pietruszki – taki mój autorski dodatek 😉
  • 500 ml wody
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania
  • naczynie do zapiekania z przykryciem

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwy mięsa, następnie ziemniaków, marchewki (opcjonalnie pietruszki) i cebuli, aż do skończenia składników, przy czym warstwą końcową powinny być ziemniaki. Każdą warstwę posyp solą i pieprzem (choć my ze względu na Młodego tym razem nie soliliśmy, a i tak wyszło pysznie 😉 ).

Zalej wodą, przykryj pokrywką i piecz przez co najmniej 2 godziny w uprzednio nagrzanym piekarniku.

Gulasz podawaj w ogrzanych misach, bogato posypany natką. Świetnie smakuje z irlandzkim ciemnym chlebem maślankowym (przepis znajdziecie TU) i piwem typu stout (jeśli ktoś może 😉 ).

Powyżej porcja Pierworodnego 🙂

Chyba smakowało 🙂

Korzystałam z książki The Pocket Irish Pub Cookbook (Gillbooks 2016).

Jeśli podobał ci się ten wpis skomentuj go, zalajkuj na fanpejdżu, udostępnij dalej lub polub mnie na FB 🙂 Dziękuję, poczuję się doceniona 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.