Pełnoziarniste bułeczki typu scones

Jedna z moich małych słabości 🙂 Zakochałam się w tych bułeczkach podczas naszego pierwszego pobytu na Wyspach. I odkąd udało mi się znaleźć przepis, piekę je dość regularnie 🙂 Nie za słodkie, sycące, do filiżanki popołudniowej kawy (lub herbaty 😉 ) po prostu idealne. I zawsze się udają 🙂

Składniki:

  • 175 g mąki pełnoziarnistej (plus trochę do oprószenia)
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 55 g masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 200 ml maślanki
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułeczek
  • opcjonalnie – wybrane suszone owoce, ja użyłam żurawiny
  • miska do mieszania składników

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia oprószamy odrobiną mąki.

Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pszenną, sól i sodę. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy masło i ucieramy całość palcami do momentu powstania swego rodzaju okruchów, krupek. Dodajemy cukier i ew. suszone owoce, mieszamy do połączenia składników.

Stopniowo, mieszając, dodajemy tyle maślanki, by powstało gładkie ciasto. Przekładamy je następnie na lekko oprószoną mąką stolnicę (lub jej substytut) i wyrabiamy przez ok. 10 sekund.

Ugniatamy ciasto do grubości ok. 4 cm. Następnie wykrawamy (np. przy pomocy wykrawaczki do ciastek lub filiżanki) porcje o średnicy +/- 6 cm. Podanie proporcje wystarczają na 8-10 bułeczek.

Umieszczamy bułeczki na blaszce do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy przez 15 minut (lub do momentu gdy wyrosną i ładnie się zrumienią). Najlepiej smakują po lekkim przestudzeniu, jeszcze cieplutkie 🙂

Smacznego !

Korzystałam z książki The Pocket Irish Pub Cookbook (Gillbooks 2016).

Jeśli podobał ci się ten wpis skomentuj go, zalajkuj na fanpejdżu, udostępnij dalej lub polub mnie na FB 🙂 Dziękuję, poczuję się doceniona 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *