Irlandzki ciemny chleb maślankowy (Brown soda bread)

Zakochałam się w tym chlebie w czasie naszej wizyty w Dublinie 🙂 A że z każdej podróży przywożę książkę kucharską, znalazłam taką, w której jest przepis na to piekarnicze cudo i nie nie ma problemu, by upiec sobie pyszny bochenek w domu 🙂 I przypomnieć sobie Irlandię od kuchni 😉 [expander_maker id=”1″ more=”Czytaj dalej” less=”Mniej”]

Składniki na jeden bochenek:

  • 340 g ciemnej mąki
  • 225 g jasnej mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 375 ml maślanki (może być potrzeba ciut więcej).

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 230 °C (piekarnik gazowy 8). Oprósz blachę do pieczenia mąką.
  • Wymieszaj suche składniki w dużej misce, zrób dziurę pośrodku mieszanki i stopniowo wlewaj maślankę, zgarniając sypką mieszankę do środka. Mieszaj (można ręką, ja używałam drewnianej łyżki) do uzyskania miękkiego ciasta, dodając w razie potrzeby
    więcej maślanki. Ciasto nie może być zbyt wilgotne.
  • Przełóż ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką i uformuj okrągły bochenek o wysokości ok. 5 cm. Przenieś ciasto na przygotowaną już blachę i przy pomocy oprószonego mąką noża zrób w bochenku dość głęboki krzyż (ja akurat robiłam kratkę).
  • Piecz w nagrzanym piekarniku 15 0 20 minut, następnie obniż temperaturę do 200 °C (piekarnik gazowy 6) i piecz przez kolejne 20 – 25 minut (dobrze upieczony bochenek wydaje „pusty” dźwięk, kiedy w niego pukamy 😉 ). Zostaw do ostygnięcia.

Chlebek szczególnie idealnie pasuje do gulaszu po irlandzku, ale generalnie nadaje się do wszystkiego, jest naprawdę pyszny 🙂

Korzystałam z książki The Pocket Irish Pub Cookbook (Gillbooks 2016).

[/expander_maker]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *