Jagnięcina z batatami

Dziś przepis na jednogarnkowe danie z mojego ukochanego mięsa, czyli jagnięciny. Inspirowany słoneczną Portugalią 🙂 W sam raz na wakacyjny obiad. Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 kg jagnięciny na gulasz pokrojonej w grubą kostkę
  • ok. 150 g cebuli pokrojonej w cienkie plastry
  • ok. 150 g pora pokrojonego w cienkie plastry
  • 1,2 kg batatów pokrojonych w plastry
  • 0,5 kg pomidorów (najlepiej świeżych, wydrążonych i pokrojonych w plastry, ale mogą być z puszki)
  • 1 laska cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tłuszcz rozgrzewamy w rondlu lub garnku, dodajemy mięso i lekko je przyrumieniamy ze wszystkich stron na średnim ogniu. Jagnięcinę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie na jej wierzch wysypujemy pora i cebulę. Całość przykrywamy i zmniejszamy ogień. Dusimy przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy bataty, na które wykładamy pomidory. Doprawiamy ponownie solą i pieprzem, dodajemy również laskę cynamonu. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 20-30 min., od czasu do czasu mieszając.

Przed podaniem dekorujemy aromatyczną kolendrą. Pychota 😉

Korzystałam z książki Czas na Portugalię. Udaj się w najsmaczniejszą podróż.

Jeśli podobał ci się ten wpis skomentuj go, zalajkuj na fanpejdżu, udostępnij dalej lub polub mnie na FB 🙂 Dziękuję, poczuję się doceniona 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *