Łosoś w ziołach śródziemnomorskich

Z niedowierzaniem zauważyłam, że w kuchennej sekcji mojego bloga nie podałam dotąd ani jednego przepisu na rybę, a przecież ryb jemy całkiem sporo. Czas to nadrobić 🙂 Dziś łosoś – ryba łatwa i szybka w przygotowaniu, nie może się nie udać 🙂 No i Młody uwielbia 😛

[expander_maker id=”1″ more=”Czytaj dalej” less=”Mniej”]

Składniki

  • ok. 0,5 kg łososia (filet, płat, 2 kawałki)
  • cytryna
  • olej rzepakowy (2-3 łyżki)
  • pieprz
  • mieszanka suszonych ziół śródziemnomorskich (bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, tymianek – proporcje zmienne, wedle uznania)

Sposób przygotowania:

Każdy płat łososia układamy na oddzielnym kawałku folii aluminiowej do pieczenia. Folia musi być na tyle długa, aby łososia dało się dobrze zawinąć. Skraplamy olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypujemy ziołami i dokładnie zawijamy, aby nic nie wyciekło podczas termicznej obróbki 🙂 Pieczemy ok. 25 minut w 180 °C . Ja podałam z pure ziemniaczanym (dla Młodego były ziemniaczki z wody) i surówką z kiszonej kapusty i tartej marchewki. Pychota!

Jeśli podobał ci się ten wpis skomentuj go, zalajkuj na fanpejdżu, udostępnij dalej lub polub mnie na FB 🙂 Dziękuję, poczuję się doceniona 🙂

[/expander_maker]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.