Jeśli szukacie inspiracji na placuszki śniadaniowe, które równie świetnie nadają się na ciepłą kolację, to mam dla Was wegańską propozycję o smaku kokosa 😉


SKŁADNIKI:
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 2 jajka
- 3 – 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobiona tłuszczu do smażenia
- jogurt kokosowy, świeże owoce lub syrop klonowy – do podania i dekoracji

Sposób przygotowania:
Mleczko kokosowe podgrzewamy nieco w rondelku, tak by stała część połączyła się z płynną, a następnie przelewamy je do miski. Do mleczka dodajemy wiórki kokosowe oraz jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy, do połączenia składników.
Rozgrzewamy patelnię i nakładamy niewielkie porcje ciasta (ja postanowiłam wypróbować specjalną formę do smażenia, ale jak widać muszę jeszcze potrenować 😉 ). Smażymy z obu stron, aż placuszki będą miały złoty kolor. Podajemy z ulubionymi owocami i jogurtem lub syropem klonowym.
Inspirację czerpałam ze strony https://kuchnialidla.pl/kokosowe-placuszki-z-weganskim-jogurtem
Jeśli podobał ci się ten wpis skomentuj go, zalajkuj na fanpejdżu, udostępnij dalej lub polub mnie na FB 🙂 Dziękuję, poczuję się doceniona 🙂