Placuszki kokosowe

Jeśli szukacie inspiracji na placuszki śniadaniowe, które równie świetnie nadają się na ciepłą kolację, to mam dla Was wegańską propozycję o smaku kokosa 😉

SKŁADNIKI:

  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 2 jajka
  • 3 – 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobiona tłuszczu do smażenia
  • jogurt kokosowy, świeże owoce lub syrop klonowy – do podania i dekoracji

Sposób przygotowania:

Mleczko kokosowe podgrzewamy nieco w rondelku, tak by stała część połączyła się z płynną, a następnie przelewamy je do miski. Do mleczka dodajemy wiórki kokosowe oraz jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy, do połączenia składników.

Rozgrzewamy patelnię i nakładamy niewielkie porcje ciasta (ja postanowiłam wypróbować specjalną formę do smażenia, ale jak widać muszę jeszcze potrenować 😉 ). Smażymy z obu stron, aż placuszki będą miały złoty kolor. Podajemy z ulubionymi owocami i jogurtem lub syropem klonowym.

Inspirację czerpałam ze strony https://kuchnialidla.pl/kokosowe-placuszki-z-weganskim-jogurtem

Jeśli podobał ci się ten wpis skomentuj go, zalajkuj na fanpejdżu, udostępnij dalej lub polub mnie na FB 🙂 Dziękuję, poczuję się doceniona 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *