Ratatouille

Dziś będzie bez mięsa 🙂 Lekkie danie, które kojarzy mi się ze słonecznym, letnim dniem 🙂

Składniki:

  • 500 g cukinii pokrojonej w kostkę
  • 500 g bakłażana pokrojonego w kostkę
  • 500 g (najlepiej różnokolorowej) papryki, pokrojonej w kostkę
  • 2 -3 cebule, posiekane
  • 500 g pomidorów, sparzonych, obranych ze skóry i pokrojonych w ćwiartki (dla leniwych – jak ja – można użyć z puszki 🙂 )
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • świeży tymianek (1-2 gałązki)
  • liść laurowy (1-2)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • patelnia i rondel

Sposób przygotowania:

Rozgrzej tłuszcz na patelni. Podsmaż bakłażany przez ok 5 min, ciągle mieszając. Przyprawić pierzem i solą (u nas było oczywiście bez soli), przełożyć na talerz. Wlej odrobinę oliwy na tę samą patelnię, a następnie podsmaż cukinię. Przełóż na talerz. Rozgrzej kolejną porcje oliwy i podsmażaj papryki przez ok 6-7 min., ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły. Przełóż na talerz.

W rondlu rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Ciągle mieszając, zeszklij ją, pilnując, by nie zbrązowiała. Dodaj pomidory i wymieszaj. Następnie dodaj podsmażone uprzednio bakłażany, cukinie i papryki. Podgrzej na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez ok 4 min. Dadaj tymianek i liść laurowy, wymieszaj i przykryj. Duś na małym ogniu prze mniej więcej 15 min.

Dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku i gotuj pod przykryciem (lub – jeśli płynu jest za dużo – bez przykrycia) kolejne 15 minut. Rozlewamy do miseczek lub głębokich talerzy, podajemy gorące. Ja na koniec, do rozlanych porcji, dodaję jeszcze odrobinę oliwy – nadaje to ciekawszy smak i aromat potrawie 🙂

Porcja Młodego 🙂

Korzystałam z książki Kuchnia francuska. Najlepsze tradycyjne przepisy (Naumann & Göbel Verlagsgesellschaft mbH ).

Jeśli podobał ci się ten wpis skomentuj go, zalajkuj na fanpejdżu, udostępnij dalej lub polub mnie na FB 🙂 Dziękuję, poczuję się doceniona 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.