Dziś będzie bez mięsa 🙂 Lekkie danie, które kojarzy mi się ze słonecznym, letnim dniem 🙂
Składniki:
- 500 g cukinii pokrojonej w kostkę
- 500 g bakłażana pokrojonego w kostkę
- 500 g (najlepiej różnokolorowej) papryki, pokrojonej w kostkę
- 2 -3 cebule, posiekane
- 500 g pomidorów, sparzonych, obranych ze skóry i pokrojonych w ćwiartki (dla leniwych – jak ja – można użyć z puszki 🙂 )
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- świeży tymianek (1-2 gałązki)
- liść laurowy (1-2)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- patelnia i rondel
Sposób przygotowania:
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Podsmaż bakłażany przez ok 5 min, ciągle mieszając. Przyprawić pierzem i solą (u nas było oczywiście bez soli), przełożyć na talerz. Wlej odrobinę oliwy na tę samą patelnię, a następnie podsmaż cukinię. Przełóż na talerz. Rozgrzej kolejną porcje oliwy i podsmażaj papryki przez ok 6-7 min., ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły. Przełóż na talerz.
W rondlu rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Ciągle mieszając, zeszklij ją, pilnując, by nie zbrązowiała. Dodaj pomidory i wymieszaj. Następnie dodaj podsmażone uprzednio bakłażany, cukinie i papryki. Podgrzej na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez ok 4 min. Dadaj tymianek i liść laurowy, wymieszaj i przykryj. Duś na małym ogniu prze mniej więcej 15 min.
Dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku i gotuj pod przykryciem (lub – jeśli płynu jest za dużo – bez przykrycia) kolejne 15 minut. Rozlewamy do miseczek lub głębokich talerzy, podajemy gorące. Ja na koniec, do rozlanych porcji, dodaję jeszcze odrobinę oliwy – nadaje to ciekawszy smak i aromat potrawie 🙂
Korzystałam z książki Kuchnia francuska. Najlepsze tradycyjne przepisy (Naumann & Göbel Verlagsgesellschaft mbH ).
Jeśli podobał ci się ten wpis skomentuj go, zalajkuj na fanpejdżu, udostępnij dalej lub polub mnie na FB 🙂 Dziękuję, poczuję się doceniona 🙂