Wołowina z warzywami

Mój patent na mało pracochłonny wspólny, rodzinny obiad? Pyszna, krucha, soczysta wołowina plus gotowane warzywa plus ulubione dodatki 🙂 Świetny efekt i naprawdę mało pracy 😉 Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 1,5 – 2 kg wołowiny na pieczeń
  • 2 czerwone papryki (pokrojone w kostkę)
  • duża włoszczyzna (jeśli nie możecie znaleźć gotowej, skomponujcie sami lub dokupcie marchewki i pietruszki – wszystko kroimy w większą kostkę)
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie bulion lub czerwone wino – ja ze zrozumiałych względów użyłam wody
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy. W razie potrzeby obowiązujemy je sznurkiem. Jeśli trafi się Wam ładny, kształtny kawałek ten etap możecie pominąć 😉 Mięso przyprawiamy i w dużym rondlu lub garnku przesmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu, do zbrązowienia, aby zamknąć pory. Dodajemy pokrojone warzywa i przez chwilę smażymy razem z mięsem przez ok. 5 minut. Zalewamy wodą (można bulionem lub czerwonym winem) – mięso musi być całkowicie przykryte płynem. Następnie dusimy je przez 1,5 -2 godziny, do miękkości. Kiedy jest już miękkie, mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Z bulionu robimy sos (jak wolicie – redukując płyn lub zagęszczając go mąką lub chlebem).

Dodatki dobierajcie według uznania, ja zdecydowałam się na ukochane przez moich chłopaków pure ziemniaczane i ukochaną przeze mnie surówkę z kiszonej kapusty 😉

Jeśli podobał ci się ten wpis skomentuj go, zalajkuj na fanpejdżu, udostępnij dalej lub polub mnie na FB 🙂 Dziękuję, poczuję się doceniona 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.