Dziś przepis na jednogarnkowe danie z mojego ukochanego mięsa, czyli jagnięciny. Inspirowany słoneczną Portugalią 🙂 W sam raz na wakacyjny obiad. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 kg jagnięciny na gulasz pokrojonej w grubą kostkę
- ok. 150 g cebuli pokrojonej w cienkie plastry
- ok. 150 g pora pokrojonego w cienkie plastry
- 1,2 kg batatów pokrojonych w plastry
- 0,5 kg pomidorów (najlepiej świeżych, wydrążonych i pokrojonych w plastry, ale mogą być z puszki)
- 1 laska cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania:
Tłuszcz rozgrzewamy w rondlu lub garnku, dodajemy mięso i lekko je przyrumieniamy ze wszystkich stron na średnim ogniu. Jagnięcinę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie na jej wierzch wysypujemy pora i cebulę. Całość przykrywamy i zmniejszamy ogień. Dusimy przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy bataty, na które wykładamy pomidory. Doprawiamy ponownie solą i pieprzem, dodajemy również laskę cynamonu. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 20-30 min., od czasu do czasu mieszając.
Przed podaniem dekorujemy aromatyczną kolendrą. Pychota 😉
Korzystałam z książki Czas na Portugalię. Udaj się w najsmaczniejszą podróż.
Jeśli podobał ci się ten wpis skomentuj go, zalajkuj na fanpejdżu, udostępnij dalej lub polub mnie na FB 🙂 Dziękuję, poczuję się doceniona 🙂